dinsdag 29 mei 2012

Meidenvenijn is niet fijn!


Online pesten is de nieuwe trend. Veilig van achter je computer kan je meer zeggen dan wanneer je face-to-face tegenover iemand staat. Het is een laffe manier van pesten (welke manier van pesten is eigenlijk niet laf?), maar helaas is het een steeds bekender wordend fenomeen. De bangalijst is de meest bekende, nieuwe vorm van online pesten.

De bangalijsten kwamen afgelopen donderdag in het nieuws toen een dertienjarig meisje uit Pijnacker zelfmoord pleegde nadat haar naam op zo’n vermeende bangalijst terecht was gekomen.  Alle grote media in Nederland besteedden er die dag aandacht aan. Banga is een ander woord voor ‘hoer’ of ‘slet’. Op deze lijsten staan dan ook meisjes over wie het verhaal gaat dat ze nogal makkelijk seks hebben met jongens. Vooral meisjes melden andere meisjes aan. In de meeste gevallen hebben de meisjes in kwestie geen aanleiding gegeven tot vermelding op de lijst, maar komen ze wel heel lastig van het stigma ‘slet’ af.
Mensen uit de omgeving  van het meisje uit Pijnacker hebben deze berichtgeving inmiddels geneutraliseerd door te melden dat er geen sprake was van een bangalijst in haar geval en dat er andere aanwijsbare redenen voor haar zelfmoord waren. Het feit dat dit geval van zelfmoord niet is veroorzaakt door de bangalijst wil uiteraard niet zeggen dat het fenomeen niet vals en vervelend is voor de huidige tienermeiden.

Meisjes staan bekend om het pesten onder de gordel. Ze zijn vals en achterbaks. Waar jongens er een keer op los slaan en vervolgens weer vrede sluiten, verloopt pesten bij meisjes een stuk ingewikkelder. Ze sluiten meisjes buiten, negeren ze en roddelen over ze. Het maken van een sekslijst is niets nieuws, maar het feit dat deze op internet staan wel. Ze verspreiden zich hierdoor binnen mum van tijd door de hele school/het hele dorp. Ook staan kinderen er niet bij stil dat deze lijsten over tien jaar nog steeds op het internet rondzwerven. Hierdoor hebben ze veel meer impact dan de ouderwetse lijsten.

Er worden steeds meer methodes ontwikkelt om vooral het pesten onder meiden tegen te gaan. De methode Meidenvenijn is niet fijn! is in het jaar 2008 geïntroduceerd en wordt inmiddels gebruikt op zo’n tweehonderd scholen. Het heeft zich ontwikkeld tot een uitgebreide lesmethode voor het basis- en voortgezet onderwijs. Meidenvenijn bevat ook een onderdeel dat specifiek gaat over cyberpesten.

Door: Suzan Nuijen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten